Author Topic: Rekommenderad webläsare för CCM™  (Read 1339 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline eco

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 16
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Rekommenderad webläsare för CCM™
« on: February 04, 2013, 12:42:58 pm »
Du som redan använt CCM™ ett tag känner säkert till att vi brukar rekommendera webläsaren Firefox.

Men du som använt CCM™ en längre period, kanske varit med från version 1.x eller 2.x kanske minns helt andra instruktioner?

Nedan reder vi ut lite kring olika webläsare och förklarar varför det, numera, i princip alltid är bäst att bara använda Firefox:


CCM III™ - den aktuella versionen av webpubliceringsverktyget - är garanterad att fungera med den kostnadsria webläsaren Mozilla Firefox.
Säkerligen är det en hel del, kanske till och med alla, funktioner i CCM™ som fungerar med andra webläsare men vi vet inte detta säkert och kan därför inte garantera att det kommer att fungera för dig.

CCM III™, till skillnad från alla CCM™ version 2.x-versionerna, är nämligen bara testad för Firefox och eftersom Firefox, till skillnad från alla andra webläsare, har stått sig relativt bra med tanke på säkerhetsbrister, allvarliga buggar som påverkar hur websidor visas och fungerar och dessutom med tanke på att Firefox är kostnadsfri och fungerat utmärkt i alla år på i princip varenda datorplattform som våra kunder använder på sina workstations (PC, Linux, Mac OS X och andra Unix-derivat) så är det egentligen det självklara valet.

(Notera tex att ett antal mycket "tunga" avsändare starkt avrådde från att använda tex Internet Explorer (framför allt denna webläsare) under 2012, såväl svenska myndigheter som myndigheter i flera andra länder, inte minst FBI och CIA i Amerkika, avrådde från att ens använda Internet Explorer från Microsoft. Flera myndigheter med krav på god Internetsäkerhet gick dessutom ett steg längre och tog fram en egen säker plattform, baserad på Linux, där endast webläsaren Firefox ingick. Se tex LPS, Lightweight Portable Security - ett publikt tillgängligt, minimalt och mycket säkert linuxbaserat system som går att köra från ett USB-minne.)

CCM version 2 däremot kan, beroende på hur just ert företags specialanpassningar i CCM™ ser ut, faktiskt vara bättre att använda med Microsoft Internet Explorer version 9 eller 10. Vi har nämligen vissa kunder som har specialanpassningar där "buggar" i Internet Explorer utnyttjas för att få funktioner som ej är standardiserade och därmed ej finns i tex Firefox, Opera och andra webläsare. Krångligt? Nja, egentligen inte - ta en titt på den dokumentation som ni fick i samband med att ert webdesignuppdrag var färdigställt, där bör det framgå vilka specialanpassningar som gjorts och vilka val ni gjort beträffande olika mallar, funktioner, webläsarkompatibilitet.

CCM version 1 och även CCM™ version 2 försökte vi att i så hög utsträckning som möjligt anpassa för att "alla"* webläsare skulle fungera så bra som möjligt. Vi jobbade intensivt med att certifiera olika webläsare för CCM™ och testa av nya webläsare så snart de släpptes i en ny version osv. Som ni förstår är det mycket arbete "i onödan" och i och med att vi från och med ca 2012 gått över till att bara fokusera på en webläsare, firefox, så blir det betydligt enklare för oss och våra kunder och kostnaderna kan hållas lägre.

* Alla webläsare innebär ungefär: de vanligaste och mest populära som tex: Mozilla Firefox 3.5 eller nyare (Mac, Linux, Unix, PC), Safari (för PC och Mac men ej för Android eller IOS/iPhone eftersom CCM™ ej stöds** för mobila terminaler - endast besökare), Opera från ca version 6, Mozilla (Mac, PC, Unix, Linux), Konqueror (Linux, Unix), Chrome och Chromium och Iron mfl andra WebKit/Safari derivat (PC, Mac, Linux), Midori mfl Linuxspecifika webläsare, Microsoft Internet Explorer från ca version 6 (PC, absolut ej Mac-versionen av MSIE).


** Rekommenderas ej men fungerar ofta bra. Problemet är dock "input"-metoden från tex en surfplatta - det är svårt i dagsläget att skriva långa texter på en surfplatta.

Nya webläsare släpps ständigt, nya versioner släpps oavbrutet av alla webläsare, många är inte lika bra på att följa "standarder" och detta medför ett mycket omfattande testningsarbete.
Som du säkert förstår är det knappast hållbart att bygga ett webpubliceringsverktyg där man garanterar att alla framtida webläsare, oavsett vilka brister de kommer att ha, ska fungera. Att dessutom hinna med att implementera eventuella justeringar i CCM™ för att "kompensera" eller "ta hänsyn" till de buggar som finns i olika webläsare och att få detta gjort tillräckligt snabbt blir en omotiverbar kostnad för de flesta av våra kunder.
Med detta sagt så erbjuder vi naturligtvis specialanpassning för kunder med behov av stöd för exempelvis andra webläsare, funktioner som inte stöd fullt ut av alla webläsare mm.

« Last Edit: February 04, 2013, 12:44:50 pm by eco »